Кулінарні посиденьки. Епізод 5. Картопляний гратен

2013-08-16 12:29



Скільки страв можна приготувати з картоплі? Багато, правда ж? Навіть, попри те, що ця сільськогосподарська культура відносно не так давно потрапила в Європу, а ще пізніше в Україну, в нашій кухні вона доволі поширена. Ось і я якось, шукаючи в Інтернеті що таке цікаве і просте приготувати, натрапила на рецепт картопляного гратену, а простіше кажучи запіканки. Власне їх було багацько, два з них мені сподобались найбільше, а в результаті експерименту запропонувала Оксанці випробувати третій, згенерований з обох, рецепт =).  Власне цим і поділимось з Вами.



Інгредієнти:

- 8-10 середніх картоплин
- 3 зубчика часнику (для любителів можна більше =))
- 1 яйце
- 300 г твердого сиру
- 1,5 пакети сметани
- сіль
- перець
- італійські трави або просто сушений базилік.

Примітка: продукти подані, як на тришаровий гратен, у вас може бути більше шарів або менша/більше посудина для запікання, тому кількість продуктів відповідно може збільшуватись чи зменшуватись. Не рекомендуємо використовувати для страви молоду картоплю.

Приготування:

1. Картоплю чистимо і нарізаємо скибками товщиною 3-5 мм. І викладаємо її на змащене олією деко або форму для запіканок так як на світлині.



2. Далі приправляємо шар картоплі сіллю, перцем, італійськими травами та порізаним дрібненькими кубиками часничком.



3. Все це притрушуємо тертим сиром.



4. Далі знову викладаємо картоплю, приправи, часничок і сир. І так ми робимо тричі. Останній шар краще покрити сиром трохи рясніше.



5. До сметани додаємо яйце, сіль, перець і добре розмішуємо. Сметана має бути доволі рідкою, щоб легко лилась. Якщо ж загуста, то можна розбавити (навіть нам довелось) трішки молоком, або ж, за його відсутності, водою.



6. Заливаємо картоплю яєчно-сметанковою сумішшю. Робимо це обережно, не кваплячись. Лиємо по краях, щоб не змити з картоплі приправи.



Рідина має покрити картоплю.



7. Накриваємо гратен фольгою або кришкою та ставимо в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 1 год. Гратен готовий, якщо ніж в картоплю входить легко наче в м’яке масло. За 10-15 хвилин до готовності знімаємо фольгу/кришку, щоб наша запіканка дістала рум’янець.



8. Гратен нарізаємо і подаємо до столу гарячим у супроводі соковитих помідорів та неймовірного аромату... Смачного! 



Готуйте просто та цікаво!

Наступного разу поділимось з Вами кількома пропозиціями на щодень: як зробити смачні і незвичні макарони за допомогою різних соусів та додатків.

Текст: Наталя Забитівська

Фото: Андрій Забитівський

Асистувала при готуванні: Оксана Шуберт






Задати запитання, залишити коментар


*Ім’я або Nickname

Email:
*Доповнення, запитання, коментар (до 1000 символів)


*обов’язкові поля для заповнення


Video Fb Vk Tw Google Mail Rss
Календар подій



Arrow-up